Start Glavna jela Morski plodovi Njoke sa vongolama i pireom od leblebija

Njoke sa vongolama i pireom od leblebija

  • 120 min
  • 2 osobe
  • Lako

Sastojci:

200 g krompira
4 nepune kašike brašna
100 g kuvanih leblebija
400 g svežih školjki (vongola)
2–3 čena belog luka
maslinovo ulje
so, biber
ljute papričice
1 čaša suvog belog vina
50 g pekorino romano sira

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. Krompir oljuštiti i skuvati u posoljenoj i pouljenoj vodi. Zatim, dobro ocediti, izgnječiti i posoliti. U krompir postepeno dodavati brašno dok se ne umesi srednje tvrdo testo.
2. Pobrašnjenim rukama od testa formirati cilindre veličine prsta. Seći komadiće dužine 3 cm, pa ih viljuškom pritisnuti da se naprave šare, a zatim palcem i kažiprstom i na kraju svake njoke formirato manji špic.
3. U tiganj staviti malo maslinovog ulja, dva čena iseckanog belog luka i papričicu pa kratko propržiti i dodati prethodno dobro očišćene i oprane školjke. Kada počnu da se otvaraju, preliti ih sa malo suvog belog vina i ostaviti ih još nekoliko sekundi da se kuvaju. Zatim školjke izvaditi iz sosa i ostaviti sa strane.
4. Leblebije potopiti u vodu da nabubre oko sat vremena. Zatim ih ocediti i izmiksati u blenderu sa malo tečnosti gde su se kuvale školjke. Mutiti sve dok se ne dobije žitka smesa.
5. Njoke kuvati u dosta slane vode, a kada izrone na površinu, izvaditi ih rešetkom, ocediti i dodati u tiganj gde su se kuvale školjke. Ostaviti da se sjedine sa sosom i po potrebi posoliti. U tanjir prvo sipati krem pire od leblebija a zatim rasporediti njoke. Narendati tvrdi sir.

Pripremu ovog recepta u slikama tzv. korak po korak pogledajte na sledećoj strani…