Sastojci:
– 800 g njoka
– 40 g putera
– 2 kašike brašna
– 5 dl mleka
– 100 g maskarpone sira
– 200 g kačkavalja
– 200 g suvog vrata
– mešavina začina
Za mrvice
– 1 manja glavica belog luka
– 2 kašike putera
– 150 g prezle
– 30 g parmezana
Priprema:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende, suvi vrat iseći na štapiće.
2. Njoke obariti u slanoj vodi, a zatim ih ocediti od suvišne tečnosti i poprskati ih uljem da se ne bi slepile.
3. U šerpi rastopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Potom postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
4. Skloniti sa ringle, pa dodati maskarpone sir, kačkavalj, suvi vrat, začine po ukusu i promešati.
5. Nakon toga dodati njoke i sve zajedno još jednom promešati.
6. Zemljanu činiju nauljiti, te u nju presuti njoke u sosu i poravnati.
7. Posebno pripremiti mrvice za posipanje. U rerni ispeći glavicu belog luka zajedno sa ljuskama, a potom istisnuti omekšalu sredinu. Na malo putera propržiti pastu od belog luka, dodati prezle i parmezan, te dobro izmešati.
8. Smesom od prezle posuti njoke, pa staviti u zagrejanu rernu na 180ºC 30 min. da se zapeče.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net