Sastojci:
Njoke
½ kg krompira
10 kašika oštrog brašna
1 jaje
½ kašičice soli
Sos
250 ml neutralne pavlake
150 g kačkavalja
1 kašika suvog začina
½ kašičice soli
1 veza mirođije
Priprema:
Njoke
1. Krompir dobro oprati. Staviti u lonac sa vodom i kuvati oko dvadesetak minuta. Procediti i ostaviti da se krompir malo ohladi.
2. Oljuštiti ga i ispasirati. Dodati jaje i so, pa promešati. Postepeno dodavati kašiku po kašiku brašna i umesiti testo, pa podeliti na dva dela.
3. Uz dodatak brašna testo oblikovati u tanji valjak i seći na manje komade.
Sos
1. Ugrejati neutralnu pavlaku pa dodati rendani kačkavalj i mešati dok se sir ne rastopi.
2. Dodati seckanu mirođiju, začiniti prema ukusu i promešati.
Finalni postupak
1. Njoke kuvati u kipućoj, posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
2. Procediti njoke i dodati u pripremljen sos.
3. Servirati dok je toplo i ukrasiti svežom mirođijom.