Start Restoranski vodič Nobu – De Nirovi restorani japanske kuhinje!

Nobu – De Nirovi restorani japanske kuhinje!

Las Vegas Nobu Hotel Grand Opening with Robert De Niro at Caesars Palace in Las Vegas
Šta se dobije kada se u Los Anđelesu sretnu kuvar neobične biografije i proslavljeni glumac? Pitanje zvuči kao šala, ali ni malo odgovor nije za podsmeh – lanac jednog od najpoznatijih svetskih restorana, ili jednostavno: Nobu! Dvostruki oskarovac Robert de Niro i japanski šef kuhinje Nobuiki Macuhiša ušli su u zajednički biznis 1994. godine, danas imaju 25 restorana u 21 gradu na pet kontinenata, a krajem aprila otvorili su luksuzni hotel u Las Vegasu.
Restorani Nobu nude jela vrhunske japanske kuhinje, kojima je poznati kuvar dao lični pečat unoseći u njih iskustva prikupljena na raznim meridijanima. Tako je nastao novi trend u pripremanju sušija i sašimija, obogaćen momentima iz argentinske i peruanske gastronomija, koji je Nabuiki razvio radeći u zemljama Južne Amerike. Neki od specijaliteta vrsnog kulinarskog majstora su: Jastog sa vasabi sosom, Žutorepa tuna sa čili paprikom i Crni bakalar mariniran u miso sosu, a delikates, zbog kog je restoran zapadao u neprilike bila su jela od plavorepe tune!
Enterijeri restorana širom sveta uređeni su tako da podsećaju na japanska sela, sa drvenim podovima, brezinim granama i rečnim kamenjem, koji stvaraju savršen ugođaj i doprinose protoku energije kroz prostorije.
Nobu oktopod karpaco

zutorepa tuna sa halapenjo paprikom

Crni bakalar sa miso umakom
Skandali zbog zaštićene vrste
U zemlji izlazećeg sunca plavorepa tuna smatra se najukusnijom i najaromatičnijom ribom iz ove porodice, od koje se dobijaju slasni zalogaji. Našla se i na meniju Nobu restorana, što je godinama izazivalo revolte pobornika prirode, jer se radi o ribi koja je ’80. godina prošlog veka, zbog nekontrolisanog lova, proglašena ugroženom.
Pravi skandal u vezi sa De Nirovim restoranima izbio je kada je Udruženje „Grinplejs“ sprovelo DNK analizu uzoraka hrane iz ovog lanca i zaključila da se u nekima od njih služi plavorepa tuna bez obaveštenja mušterijama da je reč o ugroženoj vrsti. Glavni menadžer Riči Notar zalagao se za potpuno izbacivanje ove ribe sa jelovnika, ali pošto kuvari to nisu dozvolili, već naredne godine na meniju pored jela od plavorepe tune pisalo je „Ugrožena vrsta, pitajte svog konobara za alternativu“.

Kuvar neobične biografije
Jedan od najvećih suši majstora veoma mlad se odlučio da karijeru gradi u kuhinji. Kada je Nobua, kao osnovca, stariji brat odveo u restoran, budući kulinarski mag je bio pod tolikim utiskom da se više nije dvoumio oko životnog poziva. Tri godine je radio u tokijskom suši baru kada mu je (imao je 24 godine) mušterija preložila da zajedno otpočnu biznis u Limi. Šef je to prihvatio, ali vremenom su se među ortacima pojavile razmirice i Nobu je otišao najpre u Argentinu, a potom na Aljasku, gde je samostalno otvorio restoran. Jedne od retkih večeri kada Japanac nije bio na radnom mestu, njegov restoran je izgoreo do temelja. To mu je ostavilo dugove, koje je godinama otplaćivao, radeći kao kuvar u Los Anđelesu. Nakon devet godina, ponovo postaje svoj gazda otvorivši restoran na Beverli Hilsu, u koji je slavni DeNiro često navraćao. Tako je počelo prijateljstvo, a nedugo potom i poslovna saradnja među ortacima, koji su dve decenije od otvaranja prvog restorana u aprilu presekli vrpcu pred hotelom Nobu u Las Vegasu.
sipa_00607733_000004

sipa_00607733_000020

De Niro: Ovo je ostvarenje sna
Proletos, pred 500 VIP zvanica i poznatih ličnosti, De Niro je otvorio vrata novog hotela sa 181 sobom i 18 apartmana. „Veoma sam uzbuđen što sam ovde i što mogu zvanično da otvorim ovaj hotel. Za nas je ovo ostvarenje sna“, rekao je slavni glumac u Las Vegasu. Hotel ima svoj kazino, spa centar u kojem se sprovode tretmani sa najkvalitetnijom Natura Bise kozmetikom i restoranom sa specijalitetima istočne i zapadne kuhinje.

sipa_00607733_000023
Tekst: Milena Radovanović
Foto: SIPA