Sastojci:
Za kore:
– 18 jaja
– 18 kašika šećera
– 15 kašika brašna
– 3 kašike kakaoa
– 1 kesica praška za pecivo
Za fil I:
– 5 dl mleka
– 200 g šećera
– 4 kašike brašna
– 250 g margarina
– 200 g mlevenih prepečenih lešnika
Za fil II (karamel šne):
– 3 belanceta
– 9 kašika šećera
Za čokoladni preliv:
– 200 g čokolade
– 1 manja kockica margarina
Priprema:
Kore:
1. Ulupati 6 belanaca sa 3 kašike šećera u čvrst šam.
2. Posebno penasto umutiti 6 žumanaca sa 3 kašike šećera sve dok se šećer ne otopi. Zatim lagano umešati šam od belanaca.
3. Na kraju dodati 5 kašika brašna pomešanih sa kašikom kakaoa i 1/3 kesice praška za pecivo. Sve polako sjediniti varjačom da ostane vazdušasto.
4. Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom, peći u zagrejanoj rerni na 150°C oko 30 minuta ili u zavisnosti od rerne.
4. Od preostalog materijala na isti način ispeći još dve kore.
Fil I:
1. U malo mleka razmutiti brašno, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom, pa ukuvati razmućeno brašno.
2. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i umešati pečene, mlevene lešnike. Ostaviti da se ohladi.
3. Margarin penasto ulupati i potom ga sastaviti sa ohlađenim kremom sa lešnicima.
Karamel šne:
1. Čvrsto ulupati 2 belanceta, a postepeno dodavati 6 kašika šećera. Sve mutiti na pari dok se šećer ne otopi. Ostaviti sa strane.
2. Posebno u posudi od tefala karamelizovati 3 kašike šećera, a zatim karamel u tankom sloju slivati u šam i sve vreme mutiti.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati na sledeći način: preko prve kore premazati karamel šne, a potom naneti fil od lešnika. Preklopiti drugom korom i ponoviti postupak još dva puta.
2. Čokoladu otopiti sa kockicom margarina i preliti preko torte.
Recept Vesne Valihore Filipović iz Bačkog Petrovca.
Arhiva: Torte i kolači