Kroketi od griza
Sastojci:
– 5 dl mleka
– 5 kašika griza
– 70 g putera
– 2 žumanceta
– 2 kašike parmezana
– brašno po potrebi
– 2 jajeta
– prezli po potrebi
– 3 dl ulja
– 2 dl tartar sosa
– so
Priprema
1. U šerpu sipati mleko, dodati soli po ukusu i kuvati dok ne proključa.
2. Postepeno dodavati griz i mešati dok se ne zgusne.
3. Potom skloniti sa ringle, dodati 50 g putera, parmezan, žumanca i dobro izmešati.
4. Odgovarajuću tacnu premazati ostatkom putera, presuti skuvani griz, poravnati i ostaviti da se ohladi.
5. Ohlađen griz iseći na pravougaonike, a potom ručno oblikovati u valjke.
6. Pripremljene krokete uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezlu. Pržiti ih na vrelom ulju dok ne porumene.
7. Ohlađene krokete preliti tartar sosom.
n