Start Deserti Torte Ocenite recepte za najlepše torte!

Ocenite recepte za najlepše torte!

Torta sa šljivama i lešnicima

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za kore
– 9 belanaca
– 9 kašika šećera
– 12 kašika mlevenih lešnika
– 2 kašike brašna
za fil
– 15 žumanaca
– 200 g šećera
– 1 margarin
– 3 dl soka od višanja
– 300 g očišćenih višanja iz kompota
za dekoraciju
– 4 dl šlaga od slatke pavlake
– 200 g seckanih lešnika

Priprema
Kore:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati mlevene lešnike i brašno te polako promešati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega 1/3 pripremljene smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala
ispeći još dve kore.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca sa šećerom. Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se šećer ne rastopi.
2. U ohlađenu smesu dodati penasto umućeni margarin deserti pa izmiksati. Na kraju dodati oceđene višnje i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Pečene kore poprskati sokom od višanja, potom ih premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati seckanim lešnicima.
n

n

n

Ocena za tortu je:
Pogledaj rezultate