Ljubavno gnezdo
Sastojci:
za koru I
– 10 belanaca
– 20 kašika šećera
– 2 kašike sirćeta
– 6 kašika griza
za koru II
– 10 belanaca
– 20 kašika šećera
– 2 kašike sirćeta
– 10 kašika oraha
– 4 kašike prezle
– 2 kašike brašna
za fil
– 20 žumanaca
– 20 kašika šećera
– 375 g margarina
– 20 kašika mlevenih oraha
– 3 šlaga
– 200 g mlevenog keksa
– 100 g čokolade
– 2 kutije ”mančmelou”
za dekoraciju
– 3 šlaga
Priprema
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 belanaca u čvrst sneg.
2. Postepeno dodati 10 kašika šećera, 1 kašiku sirćeta, 3 kašike griza i mutiti sve vreme.
3. Kalup obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rereni na 170 ºC 60 min. Na isti način od preostalih sastojaka ispeći još jednu koru.
Kora II:
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg. Postepeno dodavati 10 kašika šećera, 1 kašiku sirćeta i mutiti sve vreme.
2. Na kraju dodati 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike prezle i poleko promešati.
3. Kalup obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rereni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu
koru.
Fil:
1. Žumanca i šećer sjediniti i kuvati na pari mešajući sve dok se ne dobije ujednačena masa.
2. U ohlađenu masu dodati margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati mlevene orahe i polako promešati.
3. Posebno umutiti šlag prema uputstvu sa kesice, dodati mleveni keks i polako promešati. Sjediniti sa prethodno pripremljenom smesom i podeliti na dva dela.
4. U jedan deo dodati otopljenu čokoladu i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Tamnu koru premazati polovinom tamnog fila, prekriti svetlom korom i premazati polovinom svetlog fila.
2. Poređati ”mančmelou” i premazati ostatkom tamnog fila, preklopiti tamnom korom, naneti ostatak svetlog fila i završiti svetlom korom. Premazati šlagom i dekorisati po želji.