Start Trikovi i saveti Od sada će vam povrće sa roštilja uvek biti savršeno! Kako grilovati...

    Od sada će vam povrće sa roštilja uvek biti savršeno! Kako grilovati povrće

    Foto: Guliver/Thinkstock
    Foto: Guliver/Thinkstock

    Luk
    Temperatura: Srednja
    Vreme 6 do 10 minuta

    Prstenovi od luka mogu da idu direktno na roštilj, ali rizikujete da izgubite najmanje četvrtinu u vatri. Umesto toga, isecite luk na parčad debljine 5 mm. Provucite čačkalice i pecite na srednjoj temperaturi od 3 do 4 minuta sa obe strane.

    Paprike
    Temperatura: Srednja
    Vreme: 10 minuta za četvrtine paprika, 25 minuta za cele paprike

    Pecite cele paprike na pokrivenom roštilju. Okrećite ih jednom ili dvaput i pecite oko 25 minuta dok ne pocrne (oljuštite ljusku pre jela). Pecite papriku isečenu na četvrtine 5 minuta sa obe strane.

    Krompir
    Temperatura: Srednja
    Vreme: 15 minuta za kolutove ili četvrtine, 30 do 40 minuta za ceo krompir

    Pečeni krompiri su najbolji ako ih najpre skuvate napola (oko 10 minuta). Procedite ih i isecite na kolutove ili četvrtine. Prelijte uljem, posolite i pobiberite. Pecite na srednjoj temperaturi oko 15 minuta dok ne porumene. Za neverovatan pečeni krompir sa roštilja, izbodite ga viljuškom, umotajte u foliju i stavite direktno u žar. Okrećite ga svakih 10 minuta pod uglom od 45 stepeni i ostavite tako da se peče 40 minuta.

    Paradajz
    Temperatura: Visoka
    Vreme: 5 do 10 minuta

    Slatki i dimljeni paradajz igra dobru ulogu kao prilog uz meso. Presecite paradajz napola, nauljite i stavite na roštilj na isečenu stranu. Pecite na visokoj temperaturi oko 5 minuta dok se ne karamelizuje. Ako pravite sos ili salsu, okrenite ga i nastavite da pečete još 5 minuta i na drugoj strani.

    Tikvica
    Temperatura: Visoka
    Vreme: 6 do 8 minuta

    Kako vam tanki kolutovi ne bi propali kroz rešetku, isecite tikvicu po dužini na debljinu od 5 mm. Poređajte delove na roštilj pod uglom od 45 stepeni i pecite dok se ne karamelizuje. Dovoljno će biti 6 do 8 minuta uz okretanje. Na isti način se priprema i letnja bundeva.