Špagete i lingvini – uz njih odlično idu fini sosovi srednje gustine sa mesom i povrćem. Najčešće se kombinuju sa bolonjeze, milanskim ili karbonara sosom od pavlake.
Rotele (testenina u obliku točkića) i pene rigate – zahvaljujući strukturi koja upija tečnost, pogodne su za ređe umake.
Fusili (spiralna testenina) i pužići – idealni su za sveže pesto umake ili ređe sosove na bazi mesa i povrća, a mogu se poslužiti i uz ragu.
Farfale (testenina u obliku leptira) – služi se sa pikantnim sosovima sa povrćem i mesom ali i sa bešamel sosom.
Taljatele – prelivaju se kremastim sosovima sa sirom i paradajzom, uz dodatak morskih plodova i povrća.
Skuvajte perfektnu pastu!
Da biste kuvanjem dobili savršeno ukusnu testeninu neophodno je da se pridržavate nekoliko osnovnih pravila.
1. Kuvajte testeninu u velikoj količini vode: 100g na 5-8dl vode, u zavisnosti od vrste paste.
2. Dodajte malo soli po ukusu i kašiku-dve ulja.
3. Testenina se stavlja u ključalu vodu i povremeno meša tokom kuvanja.
4. Dužina kuvanja zavisi od vrste testenine od 8-10 minuta u ključaloj vodi. Osušena testenina od durum pšenice uvek se poslužuje “al dente” (savršeno kuvana, li malo čvršća).
5. Nakon kuvanja testeninu je neophodno procediti i isprati hladnom vodom da bi se zaustavila dalja termička obrada.
6. Ukoliko želite mekšu testeninu, kada je napola skuvana, sklonite je s ringle, prelijte sa dva decilitra hladne vode pa poklopite i ostavite 10 minuta da nabubri. Potom je procedite.
7. Proceđenu testeninu koju nećete odmah poslužiti, poprskajte uljem i polako promešajte da se ne bi slepila.
Foto: FreeDigitalPhotos