Novi Kozarci bili su proteklog vikenda u znaku tradicionalne krajiške zakuske. U okviru pete Pitijade vredne dame iz seoskog Aktiva žena ispekle su brdo krompiruše – za oči i želudac oko dve hiljade posetilaca zanimljive kulinarske priredbe, koja prerasta u atraktivnu turističku manifestaciju.
Za ovu priliku 20 domaćica latilo se ambicioznog zadatka. Zajednički su, objašnjava Mirela Blagojević, koja ih predvodi, pripremili džinovsku pitu. S njome će konkurisati i za Ginisa. A krompiruša, pre nego što je zamotana i ubačena u pećinicu, bila je razvučena na 20 stolova u dužini od čak 27,6 metara. Tri sata se pekla, da bi je gosti slistili – za minut.
Stevka Pjevalica učestvovala je u obaranju prošlogodišnjeg rekorda za deset sanitimetara. Napominje da je za megaposlasticu utrošeno 20 kilograma brašna, 10 kilograma krompira, osam litara ulja….
“Caka je najviše u testu, koje treba dugo i umešno razvlačiti. Nije čudo što nam taj posao ide od ruke. Pita je, zna se, nezaobilazna na trpezi u svakoj ovdašnjoj kući“, objašnjava Stevka. Najvažnije je da niko nije ostao gladan, jer su u dva ogromna kazana pod vedrim nebom krčkali kupus i pasulj. Porcija je, naravno, bila besplatna.
Najukusniju pitu od krompira, u konkurenciji oko sto takmičarki, pripremila je meštanka Milena Kačavenda. Ovo je, inače, Milenin treći trijumf na Pitijadi u Novim Kozarcima. “Nema tajanstvenog recepta“, kaže Milena. “Spravljam pitu kao što je to činila moja majka, koja je, opet, to naučila od bake“, govori Milena.
Izvor: Novosti