Predlog
Svojevremeno je u školskom sistemu postojao predmet domaćinstvo, iz kog nismo učili ništa bitno. Međutim, kad bi današnja omladina znala kako funkcioniše organizam kao što poznaje kompjuterske procese, ne bi bilo toliko dijabetesa među mladima.
Poznavanje namirnica, tehnologije njihove prerade i načina funkconisanja ljudskog organizma jeste neophodan predmet, kao sastavni deo obrazovanja tokom čitavog obaveznog školovanja. Postavite bilo kome pitanje kako i zašto funkcioniše insulin. Dobićete zanimljive odgovore.
Od doručka do večere
DORUČAK: Doručkujem više nego ikad u životu, najčešće hleb bez belog brašna (crni, ražani, od heljde…), puter ili kajmak, jaja, slaninu, kiselo mleko… Nekad odaberem kombinaciju puter i džem, ali biram onaj bez šećera i zaslađivača, koji se teško nalazi na našem tržištu.
RUČAK: Posle četiri sata pojedem piletinu ili teletinu (kuvanu ili grilovanu), s barenim ili grilovanim povrćem ili salatom. Prestala sam jesti krompir, a testenine ili pirinač kombinujem s povrćem, nikad s mesom.
Dva sata posle ručka pojedem neko voće ili nešto slatko.
VEČERA: Večeram ribu i salatu. Prestala sam jesti noću, više ne uzimam grickalice i kokice, samo s vremena na vreme bademe ili indijske orahe. Raniej nisam ručala, već sam večerala oko 22 ili 23 sata, pa bih onda uz film pojela činiju kokica. Najefikasniji način da se odreknete neke hrane jeste da je nemate u kući. Prvo izbacite grickalice i slatkiše. Kad ih “gladne oči” ne vide – neće moći da stignu u želudac. A, kako smo danas svi lenji, sigurno nećete uveče izaći iz kuće da biste ih kupili.