Sastojci:
20 g kvasca
1 kašičica šećera
450 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
½ kašičice sirćeta
50 ml ulja
150 ml mleka
100 ml vode
2 jajeta
100 g margarina
susam
lan
mak
Priprema:
1. Kvasac pomešati sa kašičicom šećera i malo brašna, pa ga zaliti mlakim mlekom i vodom, te ostaviti da nadođe.
2. Prosejati brašno i pomešati ga sa praškom za pecivo i solju.
3. U brašno umešati nadošao kvasac, mleko, ulje, žumanca i sirće, pa umesiti meko testo. Pokriti ga pamučnom krpom i ostaviti da se odmara 1 sat.
4. Premesiti testo i podeliti ga na 2 dela.
5. Prvu polovinu zatim podeliti na 5 delova, svaki malo premesiti, razviti i premazati omekšalim margarinom, te slagati jedan na drugi (peti ne mazati).
6. Od druge polovine odvojiti ⅔, pa i njih podeliti na pet delova, razviti i premazati kao prethodne.
7. Poslednju trećinu samo zaobliti.
Finalni postupak
1. Veću naslaganu jufku razviti do veličine tepsije. Prebaciti je u namašćenu i brašnom posutu tepsiju, pa je iseći na 8 trouglova, ali ne do kraja – ostaviti obruč od oko 2 cm širine.
2. Svaki trougao saviti unazad do ivice tepsije.
3. Razviti manju jufku, te je smestiti u pogaču i ponoviti postupak sečenja i savijanja trouglova. Voditi računa o tome da unutrašnje latice nalegnu između spoljašnjih.
4. U sredinu staviti preostalu loptu od testa.
5. Pogaču premazati razmućenim belancima, pa je ukrasiti semenkama po želji.
6. Ostaviti je da još malo nadođe, pa nakon pola sata staviti je u hladnu rernu, uključiti na 180ºC i ispeći.