Start Vaši recepti Ona će rasterati sve oblake – pogača sunce

    Ona će rasterati sve oblake – pogača sunce

    Recept Marine Stanojević iz Sremske Kamenice

    Clipboard03
    Foto: Pošalji recept
    • 130 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    20 g kvasca
    1 kašičica šećera
    450 g brašna
    1 kašičica praška za pecivo
    1 kašičica soli
    ½ kašičice sirćeta
    50 ml ulja
    150 ml mleka
    100 ml vode
    2 jajeta
    100 g margarina
    susam
    lan
    mak

    Priprema:

    1. Kvasac pomešati sa kašičicom šećera i malo brašna, pa ga zaliti mlakim mlekom i vodom, te ostaviti da nadođe.
    2. Prosejati brašno i pomešati ga sa praškom za pecivo i solju.
    3. U brašno umešati nadošao kvasac, mleko, ulje, žumanca i sirće, pa umesiti meko testo. Pokriti ga pamučnom krpom i ostaviti da se odmara 1 sat.
    4. Premesiti testo i podeliti ga na 2 dela.
    5. Prvu polovinu zatim podeliti na 5 delova, svaki malo premesiti, razviti i premazati omekšalim margarinom, te slagati jedan na drugi (peti ne mazati).
    6. Od druge polovine odvojiti ⅔, pa i njih podeliti na pet delova, razviti i premazati kao prethodne.
    7. Poslednju trećinu samo zaobliti.
    Finalni postupak
    1. Veću naslaganu jufku razviti do veličine tepsije. Prebaciti je u namašćenu i brašnom posutu tepsiju, pa je iseći na 8 trouglova, ali ne do kraja – ostaviti obruč od oko 2 cm širine.
    2. Svaki trougao saviti unazad do ivice tepsije.
    3. Razviti manju jufku, te je smestiti u pogaču i ponoviti postupak sečenja i savijanja trouglova. Voditi računa o tome da unutrašnje latice nalegnu između spoljašnjih.
    4. U sredinu staviti preostalu loptu od testa.
    5. Pogaču premazati razmućenim belancima, pa je ukrasiti semenkama po želji.
    6. Ostaviti je da još malo nadođe, pa nakon pola sata staviti je u hladnu rernu, uključiti na 180ºC i ispeći.