Izvorna feta je izrazito bele boje, prepoznatljiva po blago slanom ukusu koji je rezultat zrenja u salamuri. Feta je meki sir poreklom iz Grčke koji se proizvodi prema izvornoj tehnologiji proizvodnje balkanskih mekih sireva. Spominje se još iz doba Vizantije pod imenom prósphatos, što znači nedavni, sveži i često se povezuje s Kritom. Današnje ime dobio je po italijanskoj reči “fetta” odnosno kriška. Od 2005. sir feta podrazumeva sir od najmanje sedamdeset odsto ovčijeg i tridesetodsto kozjeg mleka, proizveden isključivo u Grčkoj.
Na tržištu postoje brojne verzije sira tipa feta. Kad je o kulinarstvu reč, feta je tradicionalni sir koji uvek treba da imate, pruža potpuni gurmanski užitak samo sa maslinovim uljem ili uz tanke kriške paradajza. Često je osnovni sastojak mnogih specijaliteta mediteranske kuhinje.
Izvor: zena.blic
Foto: Freedigitalphotos.net