Istraživači veruju da emulgatori u hrani mogu da budu uzrok ljudske gojaznosti i stanja poput dijabetesa, kolitisa i Kronove bolesti.
Emulgatori – prirodni i sintetički – koriste se kako bi hrana bila sočnija i veća, ali i da bi se produžio rok njenog trajanja.
Najnovije istraživanje je utvrdilo da oni imaju sličan hemijski sastav kao i deterdženti i loše deluju na ljudsko telo.
Prvobitna istraživanja sprovedena na miševima na Univerzitetu u Gruziji otkrila su da su neki od emulgatora uticali na balans dobrih bakterija i izazvali stomačne upale, što je kasnije dovelo do dijabetesa i povećanja kilograma.
Istraživanje je bilo fokusirano na dve vrste emulgatora – polisorbat 80 i karboksimetil – a to su aditivi koji se najčešće nalaze u namirnicama poput sladoleda, margarina, majoneza i u drugoj prerađenoj hrani.
Izvor: Indipendent
Foto: Freedigitalphotos.net/Mister GC