Start Glavna jela Riba Orada na pijanom krompiru

Orada na pijanom krompiru

ribaSastojci :
– 1 orada
– 5 krompira
– 1dl maslinovog ulja
– 1dl belog vina
– 2 kašike limunovog soka
– 4 čena belog luka
– 1 kašičica suvog peršuna
– 2 kašičice kurkume
– 1 kašičica krupno mlevene ljute paprike
– 1 kašičica origana
– 1 kašičica suvog ruzmarina
– 2 lovorova lista
– mešavina suvog biljnog začina po ukusu
– so
– biber

Priprema :
1. U manjoj činiji pomešati maslinovo ulje i limunov sok.
2. Dodati sitno iseckan beli luk, a zatim i peršun, kurkumu, mlevenu ljutu papriku, origano i ruzmarin.
3. Posuti mešavinom suvog začina po ukusu, pa sve dobro promešati.
4. Oradu očistiti i oprati. Osušiti spolja i iznutra kuhinjskim ubrusom.
5. Zaseći uzduž sa obe strane, pa posoliti i pobiberiti.
6. Pripremljenim prelivom premazati ribu spolja, u zaseku i iznutra.
7. Krompir oljuštiti i oprati. Iseći na kolutove pa obariti u slanoj vodi oko 10 minuta.
8. Ocediti od suvišne tečnosti, pa poređati u pleh.
9. U ostatak preliva dodati belo vino i lovorov list. Izmešati pa preliti krompire.
10. Staviti ribu na krompir pa pleh pokriti alu-folijom.
11. Peći na 200°C 15 minuta, a zatim skinuti foliju i peći još 10 minuta.

Recept Lidije Kunej iz Novog Sada
Arhiva: Pošalji recept