Organski proizvedene namirnice sadrže više nutrijenata od konvencionalne hrane, a to se posebno odnosi na antioksidanse. Činjenica je da je organska hrana nutritivno bogatija od konvencionalne i, za razliku od nje, nija zagađena hemikalijama korišćenim u procesu proizvodnje. Ali, nema je dovoljno.
Još od četrdesetih godina prošlog veka, kad je, protiveći se upotrebi veštačkih hemikalija u proizvodnji hrane, nastao pokret nazvan zelena revolucija, nastoji se opet proizvoditi prirodna hrana, onakva kakvu je čovek proizvodio u najvećem delu svoje istorije, s izuzetkom prošlog i ovog veka. Sada je poznajemo pod nazivom organska hrana, a koliko nam je neophodno vraćanje ekološkoj, prirodnoj hrani – najviše opominju epidemije kardiovaskulanih i metaboličkih bolesti, te tumora, čije se širenje ogromnim delom pripisuje upravo konzumiranju hrane pune veštačkih dodataka.
Organsku hranu čine proizvodi dobijeni u sistemu organske poljoprivrede, od sirovina iz modela organske poljoprivrede koja se organizuje na posebnim, sertifikovanim zemljišnim površinama. Sertifikaciju rade ovlašćene sertifikacione kuće. Ovo je, u stvari, model vraćanja poljoprivrede na tradicionalni način proizvodnje.