Start Zanimljivosti Originalni recept za tursku kafu

Originalni recept za tursku kafu

turska

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi ima poseban šmek.

Kod pripreme bitno je da kafu zakuvate barem dva, tri puta, piše autorka ‘Knjige o kafi’ Sara Peri. U džezvu je potrebno staviti dve kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti kako bude kipela. Kada dodate vodu, kafu promešajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda počne da kipi, kafu kuvajte do dva minuta i zatim je pomerite s vatre, te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se slegla.

Ako idete u Tursku, možeta da kupite originalni turski set za pripremu i posluživanje kafe (sa sve posudicom za ratluk/kocke šećera) , kao gore na slici.

Uživajte u čarima ovog predivnog napitka!

Izvor i foto: coffeelove.rs