Portugalska kuhinja zasniva se najvećim delom na mediteranskoj kuhinji, ali se razvila i pod velikim uticajem kolonija koje je ova zemlja posedovala. Ovaj uticaj najviše se ogeda u začinima, pošto Portugalci koriste širok i raznovrsan spektar začina i začinskog bilja prilikom kuvanja. Među najčešćima su ljute papričice, crni biber, cimet, vanila i šafran. Često se koristi i beli luk, i začinsko bilje kao što je korijander i peršun.
U Portugalu je ribarska industrija veoma razvijena, pa stanovnici ove države često jedu ribu i morske plodove i po tome su prvi u Evropi. Ona se priprema kuvana, pečena, pržena, grilovana ili dinstana, a najčešće je na meniju bakalar.
Još jedan obavezan sastojak portugalskih jela je maslinovo ulje, koji se koristi i kao začin.
Portugalski doručak podrazumeva ukusan i jednostavan obrok sa punjenim kroasanima i mnogo kafe. Najslasniji je kada se posluži na suncu. Pored toga, Portugalci za doručak jedu i sveži hleb, puter, šunku, sir ili džem, koji se jedu uz kafu, mleko, čaj ili toplu čokoladu. Veoma zastupljena su i slatka peciva, kao i pahuljice pomešane sa mlekom ili jogurtom, i voćem.
Ručak se u Portugalu servira između podneva i dva sata, i traje oko 60 minuta, dok je večera uglavnom servirana kasno, oko ili posle osam časova. Oba obroka sastoje se iz tri vrste jela, koji počinju supom.
Najčešća supa u portugalu je caldo verde, sa krompirom, seckanim keljom i komadićima kobasice. Glavno jelo obično podrazumeva ribu, a najtipičniji desert su sutlijaš ukrašen susamom i krem od karamele.
U Portugalu ćete naići i na bogat izbor sireva, kravljih, ovčijih ili kozjih, pa čak i mešavine od različitih vrsta mleka. Obično su veoma jakog mirisa i ukusa. Tradicionalna portugalska kuhinja ne podrazumeva pripremanje obroka sa sirom, pa se on obično jede pre ili posle glavnog jela.