Start Deserti Osvežavajuća poslastica: Mentol štanglice

Osvežavajuća poslastica: Mentol štanglice

Foto: Torte i kolači
Foto: Torte i kolači

Sastojci:
Za fil I:
150 g šećera
100 ml vode
125 g margarina
100 g čokolade
250 g mlevenog keksa
50 g pečenih mlevenih lešnika
Za fil II:
200 g tvrdih mentol bombona
100 ml vode
125 g margarina
200 g mleka u prahu
3-4 kapi arome mentola
Za glazuru:
100 g bele čokolade
40 g margarina
2-3 mentol bombone

Priprema:
Fil I:
1. U odgovarajuću posudu staviti šećer i vodu, pa kuvati dok ne provri. Dodati isečen margarin i čokoladu, a zatim mešati dok se otopi.
2. Skinuti s ringle, te umešati mleveni keks i lešnike. Dobro sjediniti i još toplu masu izliti u kalup veličine 20×25 cm obložen prozirnom folijom.
Fil II:
1. U šerpicu staviti mentol bombone i vodu, pa kuvati na tihoj vatri dok se bombone ne otope.
2. Iseći margarin na kockice, dodati ih u šerpicu i mešati dok se masa ne sjedini.
3. Skloniti s ringle, sipati mleko u prahu, aromu mentola i sve sastojke dobro povezati.
4. Toplim filom preliti prethodni fil i ostaviti da se stegne i ohladi.
Glazura:
1. Rastopiti belu čokoladu s margarinom i preliti preko ohlađenog kolača.
2. Toplu glazuru posuti mlevenim mentol bombonama.
3. Ohlađen kolač seći na štangle i servirati.