Sastojci:
0.5 kg brašna
1 kesica suvog kvasca
80 g šećera
250 ml mleka
100 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
Nadev:
0.5 kg višanja
1 šolja (od 2 dl) šećera
1 šolja pšeničnog griza
Priprema:
U mlako mleko, dodati kvasac i šećer. Dodati i malo izmrvljenog svežeg kvasca. Takođe dodati malo brašna i pustiti da krene fermentacija.
Ovu masu dodati u preostalo brašno, gde se dalje dodaje so, izmućeno jaje i otopljeni maslac. Od ove smese umesiti glatko testo i pustiti ga neko vreme da nadolazi. Zatim testo podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo oklagijom rastanjiti i nadenuti smesom višanja, šećera i griza. Testo urolati i smestiti u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju i ostaviti oko 1/2 h da nadolazi.
Peći na 180 stepeni oko 40 minuta.
Gornju površinu štruci namazatii belancetom da se korica ne odvoji .
Kada je štrudla pečena i ohlađena, posuti je prah šećerom.
Štrudlu možete dekorisati kuglom sladoleda od vanile i nekoliko višanja.
Prijatno!