PATLIDŽAN
Ovo povrće se kroz istoriju pojavljivalo u najrazličitijim oblicima i veličinama, ali i bojama – od bele, azurne i ljubičaste do žute. Prvi uzgajivači su bili Kinezi. Zanimljivo je da su na mestu gde se danas povrćka spaja s drškom, nekad bile bodlje! Selektivnim ukrštanjem su se izgubile bodlje, boja je postala tamno ljubičasta, a biljka mnogo ukusnija i pitomija.
ŠARGAREPA
Najstarije šargarepe u istoriji potiču iz 10. veka, s podneblja Persije i Male Azije. Bile su, prema nekim izvorima, ljubičaste ili bele sa račvastim korenjem. Vremenom se ljubičasti pigment potpuno izgubio i poprimile su jarko žutu boju koja danas prelazi u narandžastu.
KUKURUZ
Verovatno najdrastičnii primer za transformaciju selektivnim ukrštanjem je kukuruz šećerac koji se uzgajao u Severnoj Americi. Originalna biljka je imala toliko sitan plod, da teško da biste danas mogli da je povežete s verzijom koju konzumiramo u ishrani. Kukuruz je prvo pripitomljen 7.000 godina pre nove ere i bio je vrlo suva biljka, slično krompiru. Danas je bukvalno 1.000 puta veći nego pre 9.000 godina i mnogo lakši za branje i obradu. Čak 6,6 odsto kukuruza je sačinjeno iz šećera, za razliku od 1,9 koliko je taj procenat iznosio nekad. Najveće promene je ova žitarica pretrpela u 15. veku, kad su evropski naseljenici u Severnoj Americi počeli da je uzgajaju.