Postoje određene, i to vrlo ukusne, namirnice, koje imaju tako malo kalorija, da ih gotovo sve potrošite dok ih pojedete.
Naše telo troši kalorije i kada unosimo i varimo hranu, zato sa niskokaloričnim namirnicama nema brojanja kalorija. Možete ih jesti u gotovo neograničenim količinama, jer ćete i to malo kalorija što imaju potrošiti, možda, već samo žvakanjem. Naravno, sve to zavisi od čoveka do čoveka. Možda sa ovim namirnicama i unesete koju kaloriju, ali to je zaista zanemarljivo. Neka vam ove namirnice postanu zamena za večeru, međuobroke, grickalice, slatkiše. Na taj način, uz umerenu ishranu sasvim sigurno ćete gubiti kilograme postepeno i zdravo.
Jabuke
Kajsije
Špargle
Koren cvekle
Brokoli
Karfiol
Mrkve
Celer
Brusnice
Krastavci
Divlja mirođija
Beli luk
Grejpfrut
Boranija
Kelj
Praziluk
Limun
Zelena salata
Crveni luk
Narandže
Paprike
Ananas
Šljive
Maline
Špinat
Jagode
Paradajz
Lubenica
Kombinovanje
Voće
Odlično kao zakuska. Za doručak pomešajte žitarice sa malo malina i naseckanih jabuka i niskokaloričnog jogurta. Pravite sorbet od voća ili grilujte kriške ananasa ili ispecite jabuke sa malo meda i cimeta.
Rashlađujte se sa svežim sokom narandže i grejpa, a ne zaboravite na detoksifikacijsku limunadu. Napravite smoothie sa jagodama, brusnicama i jogurtom. Kombinacija je mnogo, igrajte se sa voćem, budite maštoviti.
Povrće
Kuvano, poluisprženo, dinstano – povrće je veoma važno u vašoj ishrani. Trudite se da svaki dan, od sveukupne hrane koju pojedete, tu bude bar 50 odsto povrća. Najbolje bi bilo da ga jedete što više sirovog. Dodajte krišku narandže u vodu kada kuvate mrkve. Primetićete ukusnu razliku. Kada pravite supu od paradajza obogatite je sa bosiljkom ili origanom.
Kada govorimo o začinima, kombinujte: mrkvu i korijander, grašak i mentu i paprike i majčinu dušicu.
U glavna jela dodajte što više povrća. Ako pravite pire od krompira, dodajte mu i kuvanu mrkvu ili kelj. Obogatićete ukus, a gotovo da nećete dobiti dodatne kalorije.
Pošaljite majonezu i kalorične namaze na godišnji odmor, a počnite se družiti sa jogurtom (pomešanim sa niskokaloričnim začinskim biljem), mrkvama, paradajzom, krastavcima, …
Ako pravite meso, imajte na umu da šunka voli senf, a govedina je u braku sa hrenom, grilovana piletina i riba se bore za naklonost paradajza i origana, dok je svinjetina ludo zaljubljena u crveni luk.
Sve ovo može biti zabavna igra, ukoliko vi to želite. Najlepša jela nastaju upravo iz ljubavi. Zabavite se u vašoj kuhinji.
Možda mislite da sve ovo i nema mnogo smisla, ali ako želite da smanjite taj trbuščić i skinite koji kilogram ovo društvance će vam u tome uveliko pomoći.
Izvor: Lifepressmagazin
Foto: