Nutricionisti često označavaju ugljene hidrate kao nešto što treba izbegavati, ali one složene svakako treba uvrstiti u ishranu, jer polako dižu energiju i drže je, ne remeteći nivo šećera u krvi.
Sudeći po većini saveta o zdravoj ishrani, ugljeni hidrati su neprijatelj linije i zdravlja broj jedan, zbog čega su poslednjih godina na udaru nutricionista više nego masti. Ipak, neke nikako ne bi trebalo da izbegavate, tvrde britanski stručnjaci.
Belo brašno i proizvodi od njega nisu previše zdravi, na primer, testenine ili pekarski proizvodi. Reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koji brzo vraćaju energiju, ali i remete nivo šećera u krvi ostavljajući nas gladne.
S druge strane, beli krompir i integralne žitarice sadrže složene ugljene hidrate koji polako dižu energiju i dugo je drže, ne remeteći nivo šećera u krvi, a zahvaljujući biljnim vlaknima održavaju nas sitim. Takođe, beli krompir je odličan izvor vitamina C.
Grašak ima više ugljenih hidrata i šećera od ostalog povrća, prepun je fitonutrijenata koji imaju naglašena protivupalna svojstva i odličan je za ženske reproduktivne organe, dok organe za varenje štiti od karcinoma.
Za banane se tvrdi da imaju previše šećera i ugljenih hidrata kao i grašak, a i da goje. To je još jedna zabluda, one su odličan izvor vitamina B6, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a sadrže i dosta vlakana.
Izvor: Novosti
Foto: Flickr