Evo uverljivog razloga zašto bi trebalo kupovati organsko voće i povrće, kod proverenih dobavljača. Ili još bolje, uzgajajte ga sami, ukoliko ste jedan od srećnika koji imaju nešto zemlje. Naime, nevladina organizacija Environmental Working Group sastavila je listu povrća i voća koje je najviše zagađeno hemikalijama i pesticidima, i ona izgleda ovako:
JABUKE – istraživanja pokazuju da čak 98% jabuka ima pesticide.
CELER – važi za najzagađenije povrće. Ako niste sigurni da je uzgajan orgaski nemojte ga kupiti u prodavnici. Više od 95% uzoraka je imalo gomile pesticida.
JAGODE – ako ste kupili velike sočne jagode, budete sigurni da su prskane. Često se koristi i više od 10 različitih hemikalija za uzgoj ovog ploda.
BRESKVE – više od 85% breskvi je bilo veoma ozbiljno pod uticajem pesticida. One se prskaju više nego bilo koje drugo voće i u proseku imaju čak 57 hemikalija u svom sastavu.
SPANAĆ – drugi najgori posle celera na listi povrća. Kupite samo od one simpatične bakice sa pijace što donosi po malo od svega.
NEKTARINE – sve se gaje uz pomoć hemikalija, otrova i pesticida. Isto kao i breskve, uz dozupa malo gore.
GROŽĐE – domaće grožđe je dobra ideja, ali nikako nemojte kupovati industrijski napravljeno i uvezeno.
PAPRIKE – paprike iz samoposluge možda izgledaju lepo ali su prepune pesticida.
KROMPIR – preko 91% uzoraka je imalo pozitivan rezultat na pesticide.