Spanać, jogurt, paradajz, borovnice… Danas vam predstavljamo osam namirnica sa kojima nećete pogrešiti ukoliko ih uključite u svakodnevnu ishranu, preporučuje HuffPost.
Spanać
Zelen je i listast ali je pravo nutritivno blago. Poznat je po bitnoj ulozi u stvaranju mišića a bogat je i omega 3 masnim kiselinama kao i folatima koji pomažu u prevenciji bolesti srca, moždanog udara i osteoporoze.
Pokušajte da pravite salate sa spanaćem kao i da dodate spanać u jaja, pospete po pici i tome slično.
Jogurt
Razne kulture tvrde kako je jogurt njihov izum, ali niko ne pokušava da ospori njegove dobre strane. Fermentacijom se umnožava na stotine miliona probiotičkih organizama koji pomažu korisne bakterije u našem telu. Jogurt nam pojačava imunitet i štiti nas od raka. Nisu svi jogurti bogati probioticima, stoga proverite da li u dekleraciji piše da je probiotik.
Paradajz
Važno je da dve stvari znate o paradajzu: crveni je bolji jer je prepun antioksidansa likopena i obrađeni paradajz je moćan kao i sveži, jer je lakše za telo da apsorbuje likopen.
Studije su pokazale da ishrana bogata likopenom može da smanji rizik od raka bešike, prostate, kože i stomačnih klancera kao i da umanji šanse za srčane bolesti. Dnevno vam je potrebno 22mg likopena, što je približno osam čeri paradajza ili časa soka od paradajza.
Šargarepa
Većina crvenih, žutih i narandžastih voćki i povrćki su bogate karotenoidima – sastojcima koji smanjuju rizik od raka i upala ali i astme i reumatoidnog artritisa – međutim ni jedan se ne sprema lako i nije niskokaloričan kao šargarepa. Preporučena doza je pola šolje dnevno.