Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mleko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lešnici i jagode. Kod odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a kod dece jajima, mlekom, sojom i brašnom.
Kod bolesnika alergičnih na polen breze česta je alergija na jabuku, sirovi krompir, mrkvu, celer, grašak, kivi.
Alergijske reakcije na hranu neretko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Reakcije na aditive u hrani javljaju se u oko 1% djece i u 0,01 – 0,23% odraslih.
Smatra se da je učestalost reakcija na aditive u hrani zapravo veća, ali se zbog nestandardizovanih testova ređe dokazuju. Neke od tih supstanci su: natrijum benzoat, boja tartrazin (žuto obojeni napitci, slatkiši i sl.), zasladjič aspartam. O ovome smo već pisali na sajtu: Aditivi u ishrani i astma.
Na sledećoj strani pročitajte koje su sekundarne namirnice koje izazivaju alergiju!