Sastojci:
– 2 fileta pangasiusa
– 5-6 šargarepa srednje veličine
– 4-5 krompira
– 250 g prokelja
– soli po ukusu
Za sos:
– 1 limun
– 1 kašičica ulja
– 1 kašika brašna
– 1 kašičica suvog biljnog začina
– 1/2 kašičice belog luka u prahu
– bibera i đumbira u prahu po ukusu
– 1 kašičica sušenog bosiljka
Priprema:
1. Odlediti filete pa posoliti po ukusu.
2. Šargarepu iseći na štapiće, a krompir na kolutove.
3. Prokelj oprati, pa one veće preseći napola.
4. U aparat za kuvanje na pari u donju posudu staviti krompir i tajmer namestiti na 20 minuta.
5. Kada to vreme prođe, na veću staviti srednju posudu sa šargarepom i prokeljom, a tajmer podesiti na 10 minuta.
6. Na kraju dodati poslednju posudu sa ribom, a tajmer namestiti na još 10 minuta. Tako će u zbiru krompir da se sprema 40, šargarepa i prokelj 20, a riba 10 minuta. Obratiti pažnju na nivo vode u aparatu.
Sos:
1. U manjoj šerpi zapržiti brašno sa uljem i mešati da se razbiju grudvice.
2. Zatim dodati suvi biljni začin, biber, bosiljak, beli luk u prahu i đumbir po ukusu, naliti vodom i dobro promešati.
3. Neprestano mešajući, kuvati sos dok ne dobije željenu gustinu. U gotov sos dodati sok od ceđenog limuna po ukusu.
Finalni postupak:
1. Ribu preliti sosom i poslužiti uz kuvano povrće.
Recept Nataše Perić iz Novog Sada.
Arhiva: Pošalji recept