#2 PUNJENA PAPRIKA
Punjena paprika je već domaća u svakoj kuhinji. Možete samo promeniti fil i puniti sa svim sastojcima koje pronađete u frižideru. Sir i sitno isečena slanina, malo propržena, zatim krompir ili pasulj. Zapecite je, kuvajte ili napunite pečenu papriku, pa je pohujte.
Paprika punjena svinjetinom
Sastojci:
– 9 crvenih paprika
– 400 g mlevenog svinjskog mesa
– 3 kašike tarane
– 1 glavica crnog luka
– 3 dl soka od paradajza
– 3 dl juneće supe
– 150 g bukovača
– 1 kašičica mlevene paprike
– 2 manja plava patlidžana
– 2 tikvice
– 1 dl ulja
– mešavina začina
– biber
Priprema
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, bukovače takođe iseći na kockice.
2. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi porumeneo. Zatim dodati mleveno svinjsko meso i bukovače te sve zajedno kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
3. Kada je meso napola dinstano, dodati taranu, mlevenu papriku i začine po ukusu. Povremeno promešati kako fil ne bi zagoreo. Kuvati dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Jednu papriku očistiti i iseći na krupnije kocke, a preostale pažljivo izdubiti i očistiti od peteljki i semena.
5. Prohlađenim filom napuniti paprike i zatvoriti ih kockama paprike.
6. U nauljenu vatrostalnu posudu poslagati punjene paprike, preliti ih pripremljenom mešavinom soka od paradajza i juneće supe. Paprike peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne omekšaju.
7. Patlidžane i tikvice iseći na kolutove i začiniti po ukusu. Zatim ih propržiti na vrelom ulju te poslužiti kao prilog uz pečene paprike.
SAVET:
Pržene patlidžane i tikvice možete preliti mešavinom ulja, sirćeta i belog luka.
PLUS
Pet recepata za punjene paprike
Punjene paprike na tri načina