#6 TORTILJE
Sve što je pikantno traži papriku. Napunite njima tortilje, nekoliko kolutova ili rezanaca stavite na picu i sendvič, od crvenih paprika možete da napravite i pljeskavice.
Zapečene tortilje
Sastojci:
– 8 gotovih tortilja
– 400 g mešanog mlevenog mesa
– 1 crvena paprika
– 1 praziluk, ulje
– 300 g kačkavalja
– 2 kašike paradajz pirea
– 2 dl soka od paradajza
– 20 g parmezana
– 40 g putera
– 2 kašike brašna
– 5 dl mleka
– origano
– mešavina začina
Priprema
1. Praziluk i crvenu papriku očistiti i iseći na kockice, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti praziluk i papriku, a potom dodati mleveno meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok meso ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati paradajz pire i origano, začiniti po ukusu i promešati.
3. Uzeti jednu tortilju pa staviti na nju dve kašike pripremljenog fila. Posuti sa malo kačkavalja te bočne stranice saviti 1,5 cm ka sredini i urolati. Na isti način nafilovati i ostale tortilje.
4. Posebno pripremiti bešamel sos: u manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati parmezan i začine po ukusu.
5. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i sipati u nju sok od paradajza. Potom poslagati punjene tortilje, preliti ih bešamel sosom i posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.