Obroci sa paradajzom očistiće organizam od toksina i istopiti višak kilograma. Za pet dana možete da smršate tri kilograma, a organizam će se očistiti i osloboditi otrova.
Paradajz je savršena namirnica za dijetu zato što je niskokaloričan (u 100 grama ima samo 18 kalorija), a prava je riznica vitamina A i C, kalijuma i likopena, najmoćnijeg antioksidansa koji smanjuje rizik od malignih bolesti. Ako se budete pridržavali dijete, za pet dana možete da smršate tri kilograma, a organizam će se osloboditi toksina. Dijeta traje pet dana, ali možete da je ponovite posle dva dana pauze.
Tokom dijete zaboravite na slatkiše, beli hleb, masne sireve, a jedite piletinu, ribu, voće, povrće i integralne žitarice. Od masnoća smete da koristite samo maslinovo ulje, a od začina so, biber i aromatično bilje.
Svakog jutra, odmah posle buđenja, popijte čašu mlake vode. Jedite najmanje četiri puta dnevno. Doručak i užina mogu da budu s paradajzom i bez njega, a za ručak i večeru morate da jedete ovo povrće.
JELOVNIK ZA PET DANA
Prvi dan
Ručak: Paradajz sa sirom
Pomešajte 300 g seckanog paradajza, 200 g mladog sira, prelijte kašikom hladno ceđenog maslinovog ulja i začinite bosiljkom. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hleba.
Užina: 100 g voća po izboru
Večera: Testenina u paradajz sosu
Iseckajte dve šargarepe i prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte 50 ml pileće supe i dinstajte još pet minuta. Dodajte 450 g seckanog paradajza, posolite, pobiberite i začinite s pola kašike meda, pa krčkajte još 15 minuta. Skuvajte 100 g integralne testenine i prelijte je sosom.
Drugi dan
Ručak: Grčka salata
Iseckajte glavicu crnog luka, dva paradajza i jedan veći krastavac. Prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hleba.
Užina: Šolja kafe i dva keksa
Večera: Riblja čorba sa oslićem
Izdinstajte dve glavice sitno seckanog crnog luka na maslinovom ulju, dodajte dva veća paradajza koje ste prethodno oljuštili i isekli na kriške, kockicu supe od povrća i pola litra vode. Kada supa proključa, dodajte seckani filet oslića, pa kuvajte još 20 minuta. Začinite po ukusu.
Treći dan
Ručak: Omlet
Iseckajte 100 g šampinjona i 300 g paradajza, pa ih prodinstajte na maslinovom ulju. Kada voda ispari, dodajte dva umućena jajeta i zapecite.
Užina: Dve šargarepe
Večera: Teletina s paradajzom
Ispecite teleću šniclu (125-150 g) u teflonskom tiganju, pa začinite po ukusu. U drugoj posudi prodinstajte sitno seckani crni luk i dva paradajza, dodajte šniclu, pa krčkajte još 15 minuta.
Četvrti dan
Ručak: Hladni gaspačo
Iseckajte 300 g paradajza, jednu papriku i veći krastavac, ubacite u blender i usitnite s kašikom maslinovog ulja, dva čena belog luka i dva parčeta izmrvljenog tosta. Posolite, pobiberite i ohladite.
Užina: Sendvič s paradajzom
Večera: Paradajz s pirinčem
Izdubite tri paradajza i stavite ih u vatrostalnu posudu. Pomešajte 100 g mladog sira i 125 g polukuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isečenog na kockice i belog luka, pa napunite paradajz. Pecite ga 25 minuta na 200 stepeni.
Peti dan
Ručak: Italijanska salata
Isecite na kocke tost i 400 g paradajza, pa dodajte malo zelene salate, prelijte sa dve kašike maslinovog ulja i sirćeta, posolite i pobiberite. Preko salate pospite kockice tosta.
Užina: Jabuka s medom i nanom
Kivi i jabuku isecite na kockice, pomešajte s kašičicom meda, pa začinite seckanim listom sveže nane.
Večera: Paprikaš
Prodinstajte glavicu sitno seckanog crnog luka, dodajte 200 g krompira isečenog na kocke, kolutove četiri šargarepe, dva praziluka i 100 g pečuraka. Začinite, dodajte 100 ml supe od povrća i čašu soka od paradajza, pa kuvajte još 15 minuta.
Izvor: Novosti
Foto: Pinterest