Start Zanimljivosti Paradajz smanjuje kilograme: Petodnevna crvena dijeta!

Paradajz smanjuje kilograme: Petodnevna crvena dijeta!

paradajz

Obroci sa paradajzom očistiće organizam od toksina i istopiti višak kilograma. Za pet dana možete da smršate tri kilograma, a organizam će se očistiti i osloboditi otrova.

Paradajz je savršena namirnica za dijetu zato što je niskokaloričan (u 100 grama ima samo 18 kalorija), a prava je riznica vitamina A i C, kalijuma i likopena, najmoćnijeg antioksidansa koji smanjuje rizik od malignih bolesti. Ako se budete pridržavali dijete, za pet dana možete da smršate tri kilograma, a organizam će se osloboditi toksina. Dijeta traje pet dana, ali možete da je ponovite posle dva dana pauze.

Tokom dijete zaboravite na slatkiše, beli hleb, masne sireve, a jedite piletinu, ribu, voće, povrće i integralne žitarice. Od masnoća smete da koristite samo maslinovo ulje, a od začina so, biber i aromatično bilje.

Svakog jutra, odmah posle buđenja, popijte čašu mlake vode. Jedite najmanje četiri puta dnevno. Doručak i užina mogu da budu s paradajzom i bez njega, a za ručak i večeru morate da jedete ovo povrće.

JELOVNIK ZA PET DANA

Prvi dan

Ručak: Paradajz sa sirom

Pomešajte 300 g seckanog paradajza, 200 g mladog sira, prelijte kašikom hladno ceđenog maslinovog ulja i začinite bosiljkom. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hleba.

Užina: 100 g voća po izboru

Večera: Testenina u paradajz sosu

Iseckajte dve šargarepe i prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte 50 ml pileće supe i dinstajte još pet minuta. Dodajte 450 g seckanog paradajza, posolite, pobiberite i začinite s pola kašike meda, pa krčkajte još 15 minuta. Skuvajte 100 g integralne testenine i prelijte je sosom.

Drugi dan

Ručak: Grčka salata

Iseckajte glavicu crnog luka, dva paradajza i jedan veći krastavac. Prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hleba.

Užina: Šolja kafe i dva keksa

Večera: Riblja čorba sa oslićem

Izdinstajte dve glavice sitno seckanog crnog luka na maslinovom ulju, dodajte dva veća paradajza koje ste prethodno oljuštili i isekli na kriške, kockicu supe od povrća i pola litra vode. Kada supa proključa, dodajte seckani filet oslića, pa kuvajte još 20 minuta. Začinite po ukusu.

Treći dan

Ručak: Omlet

Iseckajte 100 g šampinjona i 300 g paradajza, pa ih prodinstajte na maslinovom ulju. Kada voda ispari, dodajte dva umućena jajeta i zapecite.

Užina: Dve šargarepe

Večera: Teletina s paradajzom

Ispecite teleću šniclu (125-150 g) u teflonskom tiganju, pa začinite po ukusu. U drugoj posudi prodinstajte sitno seckani crni luk i dva paradajza, dodajte šniclu, pa krčkajte još 15 minuta.

Četvrti dan

Ručak: Hladni gaspačo

Iseckajte 300 g paradajza, jednu papriku i veći krastavac, ubacite u blender i usitnite s kašikom maslinovog ulja, dva čena belog luka i dva parčeta izmrvljenog tosta. Posolite, pobiberite i ohladite.

Užina: Sendvič s paradajzom

Večera: Paradajz s pirinčem

Izdubite tri paradajza i stavite ih u vatrostalnu posudu. Pomešajte 100 g mladog sira i 125 g polukuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isečenog na kockice i belog luka, pa napunite paradajz. Pecite ga 25 minuta na 200 stepeni.

Peti dan

Ručak: Italijanska salata

Isecite na kocke tost i 400 g paradajza, pa dodajte malo zelene salate, prelijte sa dve kašike maslinovog ulja i sirćeta, posolite i pobiberite. Preko salate pospite kockice tosta.

Užina: Jabuka s medom i nanom

Kivi i jabuku isecite na kockice, pomešajte s kašičicom meda, pa začinite seckanim listom sveže nane.

Večera: Paprikaš

Prodinstajte glavicu sitno seckanog crnog luka, dodajte 200 g krompira isečenog na kocke, kolutove četiri šargarepe, dva praziluka i 100 g pečuraka. Začinite, dodajte 100 ml supe od povrća i čašu soka od paradajza, pa kuvajte još 15 minuta.

Izvor: Novosti
Foto: Pinterest