Start Deserti Torte Pasta torta

Pasta torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
4 kašike mlevenih oraha
4 kašike čokolade u prahu

Za fil:
500 g putera
500 g šećera u prahu
400 g eurokrema
6 žumanaca
2 vanil-šećera
16 kašika mlevenih oraha

Za preliv:
3 dl mleka
3 kašike ruma
Za dekoraciju:
50 g čokolade
3 kašike ulja

Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme. Dodati jedno po jedno žumance i mutiti mikserom.
2. U pripremljenu smesu dodati brašno, mlevene orahe i čokoladu u prahu, te polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ostaviti da se ohladi a potom poprečno preseći dva puta kako bi se dobile tri kore.

Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti puter, šećer u prahu, eurokrem, žumanca, vanil-šećer i mlevene orahe. Umutiti mikserom kako bi se dobila kremasta masa.

Finalni postupak:
1. Pečene kore poprskati mešavinom mleka i ruma, te premazati pripremljenim filom.
2. Filovane kore naslagati jednu na drugu, bočne stranice premazati ostatakom fila.
3. Čokoladu otopiti sa malo ulja i preliti preko torte.