Latinski naziv:
Pastinaca sativa
Familija:
Apiaceae (štitarke) i raširen je po celoj Evropi.
Narodni naziv:
Paštrnak, pastrnjak, paškanat, jelinjak, krstata trava, pastinak, paškrnat, slatka trava.
Zdravstveni efekti:
Cela biljka bogata je eteričnim uljem, ali najviše ga ima u plodu (1,5–3,5%). List sadrži veće količine vitamina C. U ishrani se najviše upotrebljava svež koren, a sastoji se od oko 18% ugljenih hidrata, 1,2% proteina, 0,3% eteričnog ulja i drugih korisnih jedinjenja.
Ipak, ova dobra biljka ne koristi se toliko često, jer je u našoj kuhinji zastupljenija zelen. Zato treba znati da konzumiranje paštrnaka stimuliše apetit, poboljšava varenje, a deluje i protiv grčeva u crevima. Odličan je diuretik i priprema se u vidu čaja od korena: ublažava uporan kašalj i bol, a preporučuje se za izbacivanje peska iz bubrega. Sok od paštrnaka poboljšava varenje i jača zidove kapilara, koristi se u borbi protiv bronhitisa, pneumonije, tuberkuloze pluća, emfizema. Normalizuje metabolizam i reguliše nivo šećera u krvi.
Ostatak pročitajte na sledećoj stranici