Start Vaši recepti Pečena rolovana prasetina – ono što na domaćinskoj trpezi ne sme da...

    Pečena rolovana prasetina – ono što na domaćinskoj trpezi ne sme da fali

    Recept Vesne Filipović iz Idvora

    Rolovana prasetina

    • 4 h
    • 6-8 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    do 2 kg prasetine
    soli po potrebi
    mast za podmazivanje pleha
    2-3 čaše vode
    piva po potrebi

    Priprema:

    1. Prasetinu dobro posoliti utrljavajući prstima so, pa je ostaviti da odstoji oko dva sata.
    2. Veći pekač dobro podmazati svinjskom mašću, pa položiti prasetinu, te sipati 2-3 čaše vode.
    3. Prvo ostaviti prasetinu da leži na kožurici, pa poklopiti pekač (najbolja je priprema u šporetu na čvrsto gorivo).
    4. Zatim ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C i peći 3-3½ sata. Povremeno meso okretati i prelivati tečnošću u kojem se peče.
    5. Pred kraj pečenja deo sa kožurom nikako ne stavljati dole jer će se zalepiti za dno posude. Započetu polivanje polivanje pivom. To je neophodno da bi kožurica ostala meka, a meso moglo lako da se urola.
    6. Pečenu prasetinu izvaditi iz pekača i polako izvaditi kosti. Pošto je lepo pečena, to će biti lako, ali ne treba žuriti.
    7. Zatim, meso na širem kraju polako iseći i rasporediti na tanji deo tako da bude ravnomerno raspoređeno.
    8. Prasetinu prebaciti na kuhinjski pek-papir i pomoću njega polako urolati prasetinu. Kuhinjskim kanapom vezati krajeve i duž rolata.
    9. Ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim iseći na šnite.