Start Glavna jela Meso Pesto od pečenih paprika sa piletinom i testeninom

Pesto od pečenih paprika sa piletinom i testeninom

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sastojci:

Pesto sos
– 100 ml maslinovog ulja
– 4 čena belog luka
– 80 g oljuštenih badema
– 50 g narendanog parmezana
– 250 g pečenih i očišcenih crvenih paprika
– 1 vezica svežeg bosiljka
– 1 vezica svežeg peršina
– so i biber

Za pečeno meso i paradajz
– 600 g pilećih prsa ( ili ostatak pečene piletine )
– 250 g mini paradajza
– 3 kašike maslinovog ulja
– so i biber
– suvi bosiljak

I jos:

– 500 g testenine
– 150 ml pavlake za kuvanje , voda od kuvanja testenine
– naseckanog bosiljka
– narendani parmezan

Priprema:
1. Najpre napravi pesto sos, a može se napraviti i nekoliko dana unapred ili u sezoni paprika , pa zamrznuti .
Ulje i beli luk stavi na hladno i polako zagrevaj dok luk ne počne lagano rumeniti po rubovima . Ovako će luk imati slađu aromu koja nedostaje sirovom luku i često je jaca  prekrije ukuse ostalih sastojaka . Belom luku dodaj bademe i proprži sve zajedno nekoliko minuta .

2. Preprženi luk i bademe zajedno s uljem prebaci u multipraktik, pa samelji u finu kremu . Dodaj pečene paprike , parmezan , so i biber, pa sve dobro samelji . Na kraju dodaj peršin i bosiljak i još jednom sve dobro izmešaj u multipraktiku dok ne dobiješ fini sos.

3. Gotovi sos prebaci u posudu sa čvrstim poklopcem i sačuvaj do upotrebe ( ako radiš unapred gotovi pesto spremi u frižider) .

4. Piletinu posoli , pobiberi i premaži s malo ulja . Lim obloži papirom za pečenje posloži piletinu . Paradajz prepolovi, posoli, pobiberi i pospi sa malo ulja , sve dobro izmešaj i stavi na pleh do piletine . Peći 30 min. na 220 stepeni .

5. U međuvremenu skuvaj testeninu i sačuvaj 150 ml vode od kuvanja . Pečenu piletinu samo “iscepkaj” na manje komade .

6. Testeninu izmešaj sa pestom i ako je presuvo dodaj vode od kuvanja testenine ili pavlake za kuvanje, po svom ukusu i načinu prehrane .U testeninu umešaj piletinu i pečeni paradajz .

 7. Gotovo jelo još pospi sa naseckanim bosiljkom i narendanim parmezanom .

Izvor: coolinarika.com