Start Odabrani recepti Pet recepata za pite koje će obogatiti uskršnju trpezu

Pet recepata za pite koje će obogatiti uskršnju trpezu

Foto: Maja Babić/Cooksandbakes
Foto: Maja Babić/Cooksandbakes
  • 60 min
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
Fil
500 g mlevenog mesa
200 g crnog luka
50-100 ml ulja
1 ravna kašičica soli
1 kašičica celerove soli
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice bibera
Preliv
4 jaja
1 čaša kiselog mleka
200 ml kisele ili obične vode
50 ml ulja
½ kašičice soli

Postupak:

Fil
1. Luk iseckati sitno, izdinstati na srednjoj vatri sa kašičicom soli na ulju dok malo ne omekša.
2. Dodati mleveno meso, varjačom usitniti meso.
3. Dodati jednu kašičicu celerove soli, pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice bibera. Dinstati 20-ak minuta na nižoj temperaturi.
Preliv
1. Žicom razmutiti jaja sa kiselim mlekom. Dodati kiselu ili običnu vode, ulje, so i promešati.
Finalni postupak
1. Kore iskrojiti prema veličini tepsije. Na dno tepsije sipati malo ulja i razmazati koristeći jednu koru kao zgužvanu salvetu. Položiti tri kore pa preko sipati 2-3 kašike fila. Tako ređati dok se materijal ne utroši i završiti korama. Sirovu pitu iseći na kocke oštrim nožem.
2. U tankom mlazu preliti pitu po usecima.
3. Viljuškom razmicati isečenu parčad kako bi se preliv rasporedio svuda. Ostaviti 5-10 minuta pa staviti da se peče u ugrejanoj rerni na 200°C. Okvirno vreme pečenja je oko 45 minuta na 180-200°C, ali može biti i kraće i duže, zavisno od rerne i veličine tepsije.
4. Pečenu pitu iseći ponovo na kocke jer su parčići tokom pečenja srasli. Složiti na tanjir i poslužiti dok je toplo.

Na sledećoj strani pogledajte postupak pripreme ove pite prikazan u slikama tzv. korak po korak…