Sastojci:
Testo
600 g mekog brašna
300 ml mleka
180 ml pavlake
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
½ kašičice soli
1 jaje
Fil
300 g mlevenog mesa
100 g šećerca
1 crvena paprika
½ veze lista peršuna
2 jajeta
so, biber
ulje
Premaz
1 jaje (žumance)
1 kašika mleka
Priprema:
Testo
1. U posudi pomešati kvasac i šećer. Preliti sa 100 ml toplog mleka, promešati i ostaviti da zapeni.
2. Brašno i so promešati, dodati kvasac, pavlaku i preostalo mleko pa zamesiti glatko testo. Prekriti i ostaviti na toplom da se duplira.
Fil
1. Na ugrejanom ulju propržiti mleveno meso i što bolje usitniti. Pržiti uz redovno mešanje sve dok ne promeni boju.
2. Prženo meso skloniti sa vatre i sačekati da se prohladi.
3. Za to vreme iseckati papriku i peršunov list pa dodati u ohlađeno meso.
4. Tome dodati šećerac, jaja, začiniti i dobro promešati masu.
Finalni postupak
1. Testo podeliti na dva dela i rastanjiti u kružni oblik, na debljinu od 5 mm.
2. Okrugao kalup za pitu (24 cm) nauljiti, pa dno i stranice obložiti polovinom testa a krajeve odstaraniti.
3. Na testo sipati pripremljeni fil i ravnomerno rasporediti pa kašikom dobro utapkati.
4. Preko preostalog testa preći valjkom za oblikovanje mreže. Oklagijom naneti mrežu od testa na pitu a krajeve odstraniti.
5. Testo premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok blago ne porumeni.