Sastojci:
800 g mladih tikvica
4 jajeta
200 g brašna
5 dl pavlake
200 g majoneza
200 g praške šunke
3 šargarepe
3 čena belog luka
200 g kačkavalja
mešavina začina
so, ulje
Priprema:
1. Tikvice oprati i odseći im vrhove. Potom ih pomoću noža za guljenje iseći na tanke listove. Listove posoliti i ostaviti da puste sok.
2. Tikvice ocediti i uvaljati u brašno pa u umućena jaja. Kratko ih pržiti na vrelom ulju najpre sa jedne a zatim i sa druge strane dok ne porumene. Vaditi ih na papirnu salvetu da se upije suvišna masnoća.
3. Šargarepe oguliti i obariti u slanoj vodi pa ih ocediti od suvišne tečnosti i izrendati na krupno rende. Beli luk ispasirati.
4. Posebno umutiti majonez i pavlaku, dodati beli luk i šargarepu te promešati.
5. Na odgovarajuću tacnu složiti red pohovanih tikvica, premazati ih filom od pavlake i posuti seckanom praškom šunkom. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal, a završiti tikvicama.
6. Oblikovanu tortu premazati preostalim filom i posuti rendanim kačkavaljem. Ostaviti u frižideru da se stegne a zatim je iseći na kocke.