Start Zanimljivosti Pet stvari u kojima najčešće grešite sa hranom!

Pet stvari u kojima najčešće grešite sa hranom!

186939524752512d2bc561f966563122_orig
Možda predugo kuvate namirnice ili ne znate šta da radite sa ostacima povrća. Pogledajte kako treba da se odnosite prema namirnicama i kako da izbegnete pravljenje najčešćih grešaka.

Izbegavajte stari brokoli
Ništa nije finije i zdravije od svežeg brokolija. Nažalost, za većinu ljudi retko je dostupan svež brokoli pa zato kupuju stari brokoli koji nije više ni ukusan, a izgubili su se i vredni sastojci. Nastojte da kupujete brokoli od pouzdanih prodavaca i tražite onaj koji je mlad.

Predugo ili prekratko kuvanje
Mnogi ljudi danas uopšte ne poštuju vreme kuvanja ili pečenja koje je potrebno za određenu namirnicu. Pa tako imamo previše suvo meso, varivo bez imalo života, ispucane i tvrde kolače, raspadnutu šargarepu i grašak… Naučite kako se pripremaju namirnice i poštujte vreme termičke obrade kako bi vam hrana bila ukusnija i zdravija.

Lišće praziluka
Većina ljudi za pripremu hrane koristi samo beli deo praziluka, a zeleno lišće baca. To je prava šteta posebno zato što to lišće možete pametno iskoristiti. Na primer, poznati kuvari savetuju da ga dodate raznim prilozima, a možete da ga ubacite i u salate, ili kao začin za pečenja. Ako vam nedostaje mašte, nađite inspiraciju na internetu.

Mariniranje mesa
Nije nužno da meso marinirate satima pre i da dodajete u tu marinadu sve što vam padne na pamet. Kako objašnjavaju neki kuvari, katkada je bolje meso jednostavno tretirati – malo soli, malo bibera i to baš pre pečenja. Ako ipak volite da marinirate meso dosta pre samog pečenja, nemojte da preterujete sa jakim začinima poput ruzmarina jer bi mogao dapreuzme ukus mesu.

Izvor: tportal
Foto: geertcolp/sxc.hu