Sastojci:
200 g crvenog sočiva
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1.5 l tople vode
so, biber
suvi začin
kocka za supu
ostaci pečene piletine
ulje
Priprema:
1. Sočivo oprati pod mlazom vode pa ostaviti da se dobro ocedi.
2. Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk i posoliti. Pržiti na umerenoj temperaturi dok ne postane staklast i mekan.
3. Dodati sitno seckan beli luk i kratko prodinstati. Dodati sočivo i propržiti uz stalno mešanje.
4. Kocku za supu izmrviti u toploj vodi pa sipati u sočivo, promešati, poklopiti i ostaviti da se krčka na umerenoj temperaturi oko 40 minuta.
5. Štapnim mikserom usitniti povrće da se dobije gusta čorba. Ukoliko je potrebno dodati još malo tečnosti i začiniti prema ukusu.
6. Toplu čorbu servirati sa prepečenim hlebom i ostacima pečene piletine ukoliko vam je ostalo od prethodnog dana.
Savet: Ova čorbica je jako ukusna i bez dodatka mesa. Piletina je ovog puta tu više kao praktični dodatak čorbi, kako bi se namirnice što bolje iskoristile. Ukoliko postite ili ne jedete meso čorbu pripremite bez mesa. Za pripremu ovog recepta možete koristiti sočivo iz konzerve ili potopite sočivo na par sati u mlaku vodu.