Start Predjela Testenina Pikantna i prijatna: Pasta sa tikvicama

Pikantna i prijatna: Pasta sa tikvicama

ppPasta sa tikvicama

za 4 osobe

Sastojci:
• 360 g paste
• 80 g pršute
• 1 manji crveni luk
• 1 tikvica (oko 250g)
• 1 manji čen belog luka
• 400 ml neutralne pavlake
• so i biber (količina po ukusu)
• 10 g maslaca
• 1 kašika rendanog parmezana

Priprema:
Luk iseći na sitne kocke, pršutu na štapiće. Tikvice oljuštiti (mogu i neoljuštene da ostanu), iseći na kolutiće, pa svaki kolutić podeliti na pola. Pastu staviti da se kuva po uputstvu sa pakovanja. Dok se pasta kuva, spremiti sos.
Na malo maslinovog ulja propržiti pršutu, kada je gotovo prebaciti je na tanjir i skloniti sa strane. U istom tiganju dodati maslac i propržiti luk, pa dodati tikvice i dinstati dok tikvice omekšaju, ali paziti da ostanu blago živkaste, da krckaju pod zubima. Kada su tikvice omekšale doliti neutralnu pavlaku, dodati veći deo pršute (ostaviti manji deo za ukras), narendati beli luk, dodati so i biber po ukusu i parmezan. Oprezno sa solju, jer je pršuta slana. Promešati i ostaviti na laganoj vatri da se krčka, kako bi se pavlaka malo zgusnula. Sjediniti sa oceđenom pastom.

Prilikom serviranja dodatno posuti parmezanom i ukrasiti štapićima pršute.

Izvor: Prstohvatsoli.com
Foto: FreeDigitalPhotos