Start Glavna jela Riba Pikantna pečena skuša sa korijanderom

Pikantna pečena skuša sa korijanderom

Pečena skuša sa ljutom paprikom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 minuta
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

1 kg skuše
70 ml maslinovog ulja
1 limun (sok)
2 čena belog luka
2 kašike tabasko sosa
1 ljuta paprika
2 kašike semena korijandera
½ veze peršunovog lista
50 ml belog vina
so, biber

Da li biste pripremili ovo jelo?

Priprema:

1. Odleđenu skušu očistiti i dobro isprati. Papirnim ubrusom osušiti i zarezati na dva-tri mesta sa obe strane. Ribu dobro začiniti solju i biberom sa svih strana (da začini prodru u unutar zareza), a zatim začiniti i unutrašnjost ribe.
2. Beli luk očistiti i sitno iseckati. Seme korijandera blago tostirati na ugrajanom tiganju, koliko da zamiriše. Peršun usitniti.
3. U belo vino dodati beli luk, tabasko, korijander i peršun, pa sve dobro promešati.
4. Na aluminijumsku foliju dodati malo ulja položiti usoljenu ribu, a zatim preliti pripremljenim prelivom. Zatvoriti foliju i peći u ugrejanoj rerni oko pola sata na 200ºC. Pred kraj pečenja, foliju razviti, dodati kolutove ljute papričice i ostaviti da se riba zapeče.
5. Servirati uz kuvani pirinač ili krompir. Dekorisati po želji.

Savet: Svaku ribu pojedinačno uviti u foliju i peći. Riba pripremljena na ovaj način može se poslužiti zajedno sa aluminijumskom folijom tj. kao paketić uz koji se doda prilog.