Sastojci:
Za kuglice:
200 g pilećeg belog mlevenog mesa
1 kriška starog hleba
2 kašike prezli
1 jaje
malo soli, karija, mlevenog bibera, muskatnog oraha
mešavina začina i malo sode bikarbone
Za umak:
50 g putera
1 glavica crnog luka srednje veličine
250 g šampinjona
1,5 dl poluslatkog belog vina
1 dl pavlake
1 puna kašičica skrobnog brašna
1 dl vode
malo soli, bibera i karija u prahu
Priprema:
1. Mleveno pileće meso pomešati sa kriškom hleba iscepkanog pa potopljenog u vodi.
2. Posebno pomešati mešavinu začina, kari, mleveni biber, muskatni orah i sodu bikarbonu, pa sjediniti sa mesom. Dodati jaje i prezle, te rukama umesiti i ostaviti da odstoji oko 10 minuta.
3. Dlanovima praviti kuglice veličine oraha.
4. Nakon toga luk očistiti pa iseći na kockice. Šampinjone oprati i iseći na listiće.
5. Luk prodinstati na puteru, dodati šampinjone i sve zajedno pržiti još 10-15 minuta.
6. Na kraju sipati vino, te posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi, pa kad baci ključ, dodati kuglice od mesa i lagano promešati.
7. Poklopiti i i kuvati na umerenoj temperaturi oko 15 minuta.
8. Za to vreme razmutiti skrobno brašno sa malo karija u 1 dl vode. Na kraju dodati pavlaku i dobro sjediniti.
9. Mešavinu dodati u umak sa kuglicama i kuvati još 10 minuta, dok jelo ne dobije potrebnu gustinu.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net