Start Glavna jela Meso Piletina s pireom i brokolijem

Piletina s pireom i brokolijem

DH

  • 70 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

800 g pilećeg belog mesa
1 glavica brokolija
800 g krompira
200 ml mleka
100 g putera
1 jaje
300 ml junećeg bujona (kocka)
100 ml neutralne pavlake
1 kašika senfa
1 kašičica mlevene paprike
2 kašike brašna
50 ml ulja
so, biber
suvi začin

Priprema:

1. Pileće belo meso uzdužno iseći na manje komade. Uvaljati u mešavinu začina i mlevene paprike pa propržiti na vrelom ulju kako bi porumenelo. Potom ga izvaditi iz masnoće i ostaviti
na toplom.
2. U masnoću od mesa dodati brašno i promešati, sipati supu i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije odgovarajuća gustina. Zatim dodati neutralnu pavlaku i senf, začiniti po ukusu i kratko prokuvati.
3. Cvetove brokolija odvojiti od korena i sve kratko blanširati u slanoj vodi, a potom procediti.
4. Krompir oljuštiti, iseći na kockice, obariti ga u slanoj vodi, procediti i ispasirati. Dodati puter, jaje i mešavinu začina, pa dobro izmešati.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i poslagati prženu piletinu ostavljajući između svakog fileta razmake.
6. Krompir pire pomoću poslastičarskog džaka istiskivati između fileta piletine.
7. Cvetove brokolija poslagati između piletine i pirea kako bi se popunile praznine u tepsiji.
8. Preliti pripremljenim sosom i staviti u zagrejanu rernu na 200ºC da se peče dok ne porumeni.