Start Namirnica nedelje Pistaći – mala, zelena riznica zdravlja!

Pistaći – mala, zelena riznica zdravlja!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Poreklo pistaća je južni Turkmenistan, ali osim na ovoj teritoriji već više od 4 milenijuma prisutni su i u Sredozemlju.
Plod ove biljke izuzetno je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnazijumom kao i vitaminima A, C, E i folatima.
Redovno konzumiranje pistaća za par nedjelja sniziće nivo holesterola čak do 20%. Razlog tome je izražena koncentracija luteina, antioksidansa.
Antioksidansi su ključni za obnovu ćelija te zahvaljujući bogatstvu sadržanom u pistaćima, slobodno ih možemo koristiti i za podmlađivanje. Preporučljivo je pojesti 10-ak pistaća dnevno kako bi usporilo starenje kože, stvaranje bora i regulisao holesterol.
Pored toga, odličan su izvor vlakana (100 g/10,3 g dijetalnih vlakana) i ubrzavaju rad metabolizma a ujedno sprečavaju pojavu raka creva. Pojačajte unos pistaća ukoliko ste na režimu za mršavljenje jer su aspolutno dozvoljena grickalica jer su orašasto voće sa najmanje masnoća i kalorija.
Naučna istraživanja pokazuju da su pistaći odlični i za regulaciju libida, naročito kod muškaraca.

Više činjenica i zanimljivosti o pistaćima…

Na sledećoj strani pogledajte recept za divne biskvite sa pistaćima.