Sastojci :
– 600 g brašna
– 1 kockica svežeg kvasca
– 1 kašičica soli
– 2 kašičice šećera
– 40 ml ulja
– 300 ml mleka
– 130 g tvrdog sira
– 4 kašike ajvara
– 2 jajeta
Ostalo:
– 1 jaje
– susam (za posipanje)
Priprema :
1. U mlakom mleku izmrviti kvasac sa šećerom i ostaviti ga da nadođe.
2. U dublju posudu sipati polovinu pripremljenog brašna. Dodati so, jaja, ulje i nadošli kvasac, pa postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne umesi glatko testo.
3. Pokriti krpom i ostaviti testo na toplom oko 40 minuta da se udvostruči.
4. Nadošlo testo podeliti na dve jednake jufke, a zatim jednu podeliti na još dve manje.
5. Od dve manje jufke razvući dva kruga.
6. Veliku jufku razvući na oblik pravougaonika i iseći na 6 traka.
7. Narendati sir pa ga pomešati sa ajvarom, a zatim premazati isečene trake.
8. Staviti jednu okruglu koru u pleh obložen pek-papirom.
9. Uviti jednu traku u rolat, pa ga staviti na sredinu okrugle kore.
10. Svaku narednu traku uvijati oko rolata tako da se na kraju dobije jedan veliki.
11. Drugom okruglom korom prekriti rolat, pa je sastaviti sa donjom. Pritisnuti krajeve da se spoje.
Finalni postupak:
1. Premazati pitu jajetom i posuti susamom, te ostaviti 15 minuta da odstoji.
2. Izbosti čačkalicom pa peći na 220°C oko 15 minuta, a zatim sniziti temperaturu na 150 °C i peći još 25 minuta.
Recept Nevene Milovanović iz Leskovca
Arhiva: Pošalji recept