Za 6 osoba priprema: 35 min.
Mrsno jelo mirovanje: 30 min.
Pečenje: 35 min.
Sastojci:
Za testo:
– 250 g brašna
– 1 ravna kašika šećera
– 125 g putera
– 1 žumance
– 50 ml vode
– prstohvat soli
Za fil:
– 2 jajeta
– 3 kašike šećera
– 30 g putera
– 1 dl pavlake
– rendana kora i sok od 1 limuna
– 350 g jagoda
– 2 kašike mlevenog keksa
Za dekoraciju:
– 2 belanceta
– 125 g šećera
Priprema:
Testo:
1. Brašno sipati na radnu površinu, pa u sredini napraviti udubljenje. U njega staviti so, šećer i omekšali puter. Ručno izmešati da bi se dobila mrvičasta smesa.
2. Potom dodati žumance i postepeno dolivati pomalo vode dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti u frižideru da miruje najmanje 30 min.
Fil:
1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati sok i rendanu koru limuna, pavlaku i rastopljeni puter. Mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
Finalni postupak:
1. Testo za pitu izvaditi iz rerne i pomoću oklagije istanjiti na 5 mm.
2. Tepsiju nauljiti, posuti brašnom i obložiti je testom. Krajeve odstraniti.
3. Preko testa sipati fil i peći ga u zagrejanoj rerni oko 35 min.
4. Posebno umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam.
5. Pitu izvaditi iz rerne. Preko stegnutog fila poslagati listove jagoda, posuti mlevenim keksom i pomoću poslastičarskog džaka naneti šam u vidu mreže preko pite.
Vratiti u rernu dok belanca neporumene.
Arhiva: Bakina kujna