za 6 osoba – mrsno jelo
priprema: 35 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 35 min.
Sastojci
Za testo:
280 g brašna
1 ravna kašika šećera
125 g putera
1/2 kašičice suvog kvasca
1 žumance
50 ml vode
prstohvat soli
Za fil:
500 g jagoda
100 g mlevenog keksa
100 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
2 belanceta
125 g šećera
Pogledajte kako se priprema
Priprema:
Testo:
1. Brašno sipati na radnu površinu, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini pa u njega sipati mešavinu šećera i suvog kvasca, dodati omekšali puter i žumance pa ručno mesiti da bi se dobila mrvičasta smesa.
2. Postepeno dolivati pomalo vode dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti u frižideru da miruje najmanje 30 min.
Fil:
1. Jagode iseći na kolutove pa sjediniti sa mlevenim keksom i šećerom u prahu te polako promešati.
Finalni postupak:
1. Testo za pitu izvaditi iz frižidera i pomoću oklagije istanjiti na 5 mm.
2. Tepsiju za tart nauljiti, posuti brašnom i obložiti je testom. Krajeve odstraniti.