Sastojci:
Kore
4 žumanceta
100 g šećera
1 vanil-šećer
250 g margarina
600 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
kisela pavlaka po potrebi
Fil
1 kg očišćenih višanja
8 kašika šećera
1 vanil-šećer
4 kašike griza
2 kašike prezle
Šam
4 belanceta
200 g šećera
1 vanil-šećer
Priprema:
Kore
1. U odgovarajućoj činiji pomešati brašno s praškom za pecivo i solju, pa utrljati komadiće margarina i napraviti mrvice.
2. Posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, a potom sipati u činiju s brašnom i umesiti testo. Dodati kisele pavlake po potrebi kako bi se sve lepo sjedinilo.
Fil
1. Očišćene višnje izmešati sa šećerom, vanil-šećerom, grizom i prezlom.
Finalni postupak
1. Testo podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo oklagijom razviti u pravougaonik, pa ga preneti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Ivice kore malo podići uz zidove pleha, te peći u rerni zagrejanoj na 200ºC oko 7 minuta.
2. Izvaditi iz rerne, rasporediti fil od višanja, pa prekriti drugim pravougaonim delom testa. Izbockati gornju koru viljuškom, pa vatiti sve zajedno da se peče još 30 minuta.
3. U međuvremenu belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i vanil-šećer i miksati dok se šećer ne otopi.
4. Dobijenim šamom premazati pečenu pitu, a zatim je vratiti u rernu da se malo prosuši.