Usporava starenje, ublažava stres, reguliše holesterol, neguje kožu, jača kosu i nokte, a i prirodni je antibiotik.
Pivski kvasac nekada se koristio samo za proizvodnju piva, a tek kasnije i za pravljenje hleba i napitaka. Sa upoznavanjem njegovih lekovitih svojstava, u 16. veku dobija epitet „božanskog“ leka. To ne čudi budući da je prava riznica hranljivih sastojaka, belančevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina.
Usporava starenje
Pored velike količine vitamina B, sadrži i selen koji usporava starenje, hrom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin, koji eliminiše štetne materije.
Ublažava stres
Osim vitamina B kompleksa, sadrži i magnezijum koji deluje protiv stresa, kalcijum protiv osteoporoze, gvožđe protiv anemije… Pošto su u njemu zastupljeni uglavnom tzv. složeni šećeri, može da se koristi i u ishrani dijabetičara.
Reguliše holesterol
Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji s medom i jabukovim sirćetom (jedna supena kašika dnevno). Koristi se i u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i tegobe u menopauzi.
Prirodni antibiotik
Kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče efekat korisnih bakterija za dobar rad creva. Samo jedna supena kašika pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe našeg organizma.
Neguje kožu, jača kosu i nokte
Pomaže u lečenju akni, efikasan je kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno i eliminiše štetne materije iz organizma. Jednom u 15 dana napravite hranljivu masku, kašičicu kvasca razmutite u isto toliko mleka i nanesite na lice. Ostavite da stoji oko 30 minuta, dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom.
Izvor: novosti.rs